Между ПДЧ и МДФ има разлика. Ето каква е тя!

Неведнъж сме споменавали, че най-често използвани материали за кухненска мебел са ПДЧ и МДФ. Всеки един от тези материали има своите предимства и недостатъци.

ПДЧ

Това са плоскости, които са направени от горещо пресовани дървесни частици, които са слепени със специални синтетични смоли. Производството на ПДЧ започва през 1941 г в Германия. В началото се произвеждат еднослойни и трислойни плоскости, но с времето остават трислойните, съдържащи груби частици в средата. В началото за спояване се употребявали формалдехидни смоли, но след като учените установили вредното им влияние, започнало производство с безопасни смоли.

А за съхранението на интериорните врати, без значение дали са от ПДЧ или от МДФ – вижте…

ПДЧ плоскостите имат няколко предимства, които ги правят предпочитани от средностатистическите собственици на жилища. Тези плоскости притежават значителни влагоустийчиви свойства. Те значително устойчиви на износване и лесно се обработват. В магазинната мрежа се предлагат в огромно разнообразие от цветове. Цената им е значително по-ниска от всички останали материали, използвани в кухнята.

Единствен значителен недостатък е това, че не са предназначени за използване в много влажни помещения.

МДФ

Това е плоскост с дървесно-влакнеста структура и средна плътност. За производството им се използва мека дървесина. Дървесните трупи се обработват с пара под високо налягане след нарязване и отделяне на кората. След всичко това се смилат във въртящи се турбини. Получените фини частици се слепват с помощта на парафин и лигнин, което прави МДФ екологично чист материал.

МДФ се характеризира с висока плътност. Специалистите подчертават прецизната геометрия на плочите, оставаща без промяна за дълъг период от време.

МДФ се обработва много лесно. Не е проблем рязането, пиленето, дори огъването. Повърхността на материала остава гладка и еднородна.  МДФ се характеризира с висока влагоустойчивост, което позволява използването му за мебели в помещения с влажност до 80%.

И двата материала, МДФ и ПДЧ, са еднакво добри за вашия дом. Правилният избор на цвят и текстура може да превърне дома ви в истинско бижу. Достатъчно е да се съобразите с основните свойства на материалите и да не провокирате увреждането им, използвайки ги в неподходящи условия.

Все пак, когато става дума за влага, дори и масивното дърво не би издържало. Затова, когато става дума за мокри помещения, добре обмислете мебелите, които ще използвате, от какъв материал да бъдат изработени.

Определено, за кухненските шкафове можете да се спрете на ПДЧ, като съчетавате употребата му с по-устойчив на влагат материал около мивката.

Фирмите, производители на кухненски мебели и мебели за баня информират клиентите си подробно за свойствата на материала, от който са изработени мебелите и съдействат за правилния ви избор.