Как да се справим с проблемите по дървената дограма?

Проблемите с дървената дограма могат да бъдат няколко.

Тези проблеми не са приложими към ПВЦ или алуминиевата дограма, те са само за дървесната.

През пролетта докато сте се захванали с почистването на прозорците, можете да ги разгледате внимателно за евентуални проблеми, които биха могли да включват:

А относно ПВЦ дограмата – полезното съотношение между качествената дограма и ниската цена – тук.

  • проникване на вода в дървесината:

Това може да бъде причинено от напукване на повърхността на дървесина, което може да е причинено от липса на необходимата поддръжка или поради липса на обща поддръжка на самата къща. Това може да е спукана канализационна тръба или водопровод, пълзяща влага или др. Дървените прозорци са проектирани да издържат на вода без, обаче, да остават продължително време. Ако влагата се задържи продължително време, дървена рамката на прозореца ще се повреди.

  • Гниене на дървения материал:

Това е най-лошото нещо, което някога може да се случи на прозореца с дървена дограма. То се причинява от проникването на влага в дървения материал или защото дървесината е стара и не е поддържана правилно или не е обработена правилно. Ако намерите гниене, ще трябва да го отстраните. С длето се отстранява тази част от дървесината, докато се уверите, че сте премахнали  болният слой и сте стигнали до дърво с добро качество. Използвайте пълнител, за да се запълните зейналата дупка. След като пълнителят е изсъхнал, ще трябва да го изшкурите, така че да се изравни с останалата част от дървото, грундирайте и запечатайте.

  • обков на прозореца:

Уверете се, че всички части от обкова на прозореца и другите движещи се части са адекватно закрепени на място и работят както трябва. Добре е да смазвате движещите се части два пъти в годината с няколко капки безкиселинно масло ( WD-40 ), така че те да продължат да се движат гладко.

  • Залепване прозорците:

Ако прозорците се залепват, причината може да бъде заради боя или лак, проникване на влага в дървото. Ако е причинено от боя или лак, просто изшкурете до голо дърво и го пребоядисайте. Въпреки това, ако се появява слепване сезонно, то това означава, че в дървеният материал се абсорбира влагата, карайки го да се разширява. Ако това е така, е много важно да се определи, откъде идва водата и да се справите със ситуацията.

  • напукване на повърхността:

Това е най-честата повреда, което трябва да се установи на момента. Най-важното – добре поддържаната повърхност ще се гарантира, че няма да прониква вода в дървото и това ще гарантира дълготрайност на прозореца ви дървена дограма.

Грижата за дограмата на прозорците трябва да е регулярна. В противен случай ще трябва да я сменяте, а това никак не е лесно.